Sankt-Hans-feiring i Sandefjord

Sankt-Hans-feiring i Sandefjord er noe for seg selv.

For mange år siden startet motorbåtforeningen i byen noe som etter hvert skulle bli en viktig tradisjon alle Sankt-Hans-kveldene uansett vær og vind. Alle slags farkoster samler seg innerst i fjorden, og klokken atten setter alle kursen utover anført av en lederbåt. På land langs leden samler publikum seg og hilser båtfolket.

Mange båter tett i tett

Mange båter tett i tett

I år ville været at antall båter skulle bli ekstra mange. Inger Johanne og jeg var gjester om bord i en av dem og nøt turen utover fjorden sammen med vertskapet. Vi hilste og vinket både til dem vi kjente og dem vi ikke kjente. Det var motorbåter, robåter og seilbåter av alle typer og størrelser. Tett i tett seg vi i svært sakte fart utover. Noen ganger var båtene kun centimetre fra hverandre, og det var rart at de ikke berørte hverandre.

Om bord satt vi og koste oss med kaffe og noe å bite i, mens vår båtfører jobbet med å holde avstand til de andre båtene, hvilket tydeligvis ikke var lett etter ansiktsuttrykket hans å dømme. Men akkurat som årene før, gikk dette greit i år også.

Glade piker ombord

Glade piker ombord

Et sted på ferden kalles Tranga på folkemunne, og der ble båtene presset ytterligere sammen selv om det på forhånd virket som en umulighet. Avstanden mellom dem ble enda mindre, farten gikk ned, og det var så vidt båtføreren hadde styrefart, men på et eller annet vis ble også denne passasjen gjennomført uten de store utbruddene. Vi hørte ord som ”Pass på! Du kjører som ei Krøkke!”, men slike utbrudd var tydeligvis en del av den tillatte munnbruken.

Konsentrert båtfører

Konsentrert båtfører

Etter en times tid var alt over og etter ytterligere en times tid var vi samlet til en privat sammenkomst med nydelig grillmat og Sankt-Hans-bål på stranden nedenfor, og da vi la oss om kvelden, takket vi i tankene både båtfolket og vertskapet for en hyggelig Sankt-Hans-kveld i Sandefjord.

Har du lyst til å lese mer av denne livshistoriske bloggen min, kan du klikke på Vestfoldingen øverst på siden.

Har du lyst til å abonnere på bloggen, skriver du inn din e-postadresse i feltet under ”Subscribe by email” og deretter Subscribe under feltet.

Kommentarer er velkomne. Du finner en egen rubrikk for kommentarer under hvert innlegg, så bare skriv. Kanskje dette blir en bok? Med gjestekommentarer? Vi får se!

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagligliv, Tanker og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s