Samtale med en bondemann

Det er Markedsdag i Sandefjord, og det er så mange vi treffer og så mangt vi får og tenke på. Denne gangen var det Bondelaget som viste seg fram på torget, og det tok ikke lange tiden før vi fikk høre hvor vanskelig det er å være bonde. Dårlig lønnsomhet og for dyr tilleggsjord var noe av det jeg fikk presentert av en av dem som representerte bondeyrket.

–          ”Mange gir opp”, sa bondemannen, ”og jorden som da blir lagt ut for salg blir for dyr i forhold til det man kan tjene på å dyrke denne jorden ”.

Jeg forsøkte meg:

–          ”Men det betyr vel at bønder er villig til å betale den altfor høye prisen?”

Bondemannens svar var at det ikke er bønder men romantikere som kjøper jorden til altfor høy pris. Romantikere som har mye penger og synes det er morsomt å eie landbruksjord.

Jeg har vokst opp på landet og mener å vite at man tidligere måtte ha landbruksutdannelse for å få konsesjon til å eie mer enn fem mål med landbruksjord. Jeg fikk ikke svar på om denne regelen fortsatt gjaldt.

–          ”Men du fortsetter som bonde?”, spurte jeg.

Bondemannen bekreftet at det er mange lyse sider ved yrket og fortalte om en enkelt opplevelse som gjør det verdt å fortsette som bonde, men det hadde vært greit å kunne tjene litt penger også, avslutter han.

Har du lyst til å lese mer av denne livshistoriske bloggen min, kan du klikke på Vestfoldingen øverst på siden.

Har du lyst til å abonnere på bloggen, skriver du inn din e-postadresse i feltet under ”Subscribe by email” og deretter Subscribe under feltet.

Kommentarer er velkomne. Du finner en egen rubrikk for kommentarer under hvert innlegg, så bare skriv. Kanskje dette blir en bok? Med gjestekommentarer? Vi får se!

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagligliv, Tanker og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s