Flytting, Kjelle linjedelte ungdomsskole og tyskfaget

Det snør vannrett. Jeg kikker ut av vinduet og skjønner at denne dagen blir det ingen løping og heller ikke trening på E2. Snømåking blir dagens mosjon.

Påkledningen er grei. Det samme undertøyet og skjorten som jeg brukte i går. Det kommer til å bli vått av svette. Deretter tynn ullgenser og stillongs før jeg tar på vinddress, halsvarmer, ørevarmer og hansker.

I garasjen står snøfreseren som egentlig skulle ha vært til service i sommer. Jeg skiftet oljen selv, men det har vært den eneste servicen dette året. Clutchwiren er litt slakk og det er noe ubalanse i rotoren som spiser snøen før den kastes ut gjennom røret på toppen. Jeg fyller på bensin fra kanna, skrur på bensinlokket, pumper opp bensin og tar tak i startsnora. Trekker, slipper og trekker igjen inntil jeg kjenner skikkelig motstand. Den starter ved første forsøk. Dette er bra.

Jeg har 150 kvadratmeter å tømme for snø her hjemme og deretter gjør jeg samme jobben hos naboen som er sytti år. Dessuten er dette en liten takk for at de passer huset vårt når vi er bortreist. Det har føyket mye i natt, og noen steder er snøen høyere enn snøfreseren slik at den blir borte når jeg treffer snøhaugene.

Etter en times tid er jeg ferdig. Nå er det baksiden av huset. Dette må jeg ta manuelt. Først en gang bort til stativet med tak der fuglematerne henger, og derfra opp trappen til terrassen utenfor vinterhaven. Her er det bare en halv meter snø som er tørr og lett.

Inger Johanne sier at jeg er mer opptatt av fuglene enn mye annet. Jeg kan ikke tenke meg en verden uten lyden fra disse småfuglene. Jeg så en gang en katastrofefilm der alle fuglene var borte. For meg ville dette bli det samme som en død verden. Skjærene og duen prøver seg også på fuglematerne. Jeg liker dem ikke, men de må jo overleve de også. De er jo med og rydder opp når andre dyr dør og fjerner det som blir liggende under fuglematerne.

Endelig ferdig. Jeg ser inn i vinterhaven der Inger Johanne sitter og leser avisene før hun skal på jobben på skolen. Hun ser ut på meg. Vi smiler og vinker før jeg går tilbake til inngangsdøren, lukker opp og går inn. Jeg kikker på klokken. Det har gått halvannen time. Dette får bli nok mosjon foreløpig. Senere i dag må jeg tømme taket for snø, og frokosten venter.

Vi flytter, jeg begynner på realskolen og får problemer med tyskfaget.

Skolen der jeg gikk på realskole. Lærerfløyen ser vi til høyre. Vår protestaksjon skjedde omtrent midt på bildet.

Skolen der jeg gikk på realskole. Lærerfløyen ser vi til høyre. Vår protestaksjon skjedde omtrent midt på bildet.

Vi har flyttet fra gården. Året er 1962. Jeg er femten år og har begynt på realskolen. Vi står rett foran den store reformen der linjedelt ungdomskole skal overta etter mange år med realskole. Vår klasse er den siste realskoleklassen i Sem kommune og det er stor mangel på skolelokaler og lærere.

Mattelæreren og norsklæreren kommer rett fra gymnaset, og tysklæreren har gått et sommerkurs i tysk. Kommunen har leid klasserom på en av barneskolene i kommunen – rett ved lærerskolen og nær Frodekollen der jeg hoppet på ski. Tysklæreren hadde alltid en linjal i hånden. Denne brukte hun til å gi oss et rapp over fingrene når vi ikke fulgte med. Mine fingre sto godt imot siden jeg var vant til fingervondt fra kassefabrikken.

Etter noen måneder var den nye skolen klar, og vi flyttet dit. Resultatene til juletentamen var akseptable, bortsett fra tysk. Der viste klassen åtti prosent stryk. Dette medførte stor oppstandelse blant foreldrene. En av dem skrev i avisene, men ingen gjorde noe konkret. Sikkert på grunn av respekt for skoleøvrigheten.

En morgen før oppstilling utenfor skolen ble vår klasse enige om opprør. Dette var realskole, og vi var nødt til å ha gode karakterer for å komme videre til høyere skoler. En av foreldrene hadde igjen vært i avisspaltene, og vi brukte dette som begrunnelse for revolten.

Første time var en tysktime, og tysklæreren med sommerkurset i tysk kom ut for å hente oss inn. Vi sto i geledd. Hun marsjerte foran, men vi marsjerte ikke etter. Ved inngangsdøren registrerte hun at hun var alene. Vanligvis var vi to meter bak. Hun kalte på oss, men vi sto. Vi hadde bestemt oss for å ikke si noe, bare stå stille. Til slutt gikk hun mot lærerfløyen og inn døren. Etter en stund kom rektor ut og spurte oss om hva problemet var. Vi svarte i kor: ”Åtti prosent stryk går ikke”. Han argumenterte, men vi hadde sagt vårt og var tause. Etter en stund gikk han tilbake til kontoret sitt, og etter ytterligere en god stund kom tysklæreren ut. Hun så ikke på oss, men gikk rett til bilen sin; en tysk Volkswagen boble. Vi så henne aldri igjen.

Rektor kom på nytt ut og marsjerte oss til klasserommet vårt. Denne timen hadde vi ham i tysk, men noen dager senere ankom vår nye tysklærer. Han var opprinnelig fra Tyskland og både snakket og oppførte seg som de tyske offiserene vi har sett i krigsfilmer. Vi fikk beskjed om hvordan vi skulle oppføre oss; ingen innvendinger eller unødvendige spørsmål. Et avvik betydde ut på gangen. To avvik resulterte i en dags utvisning. Tre avvik ga tre dagers utvisning. Maksimal innsats og støtteundervisning om kvelden ved de nærmeste barneskolene. Programmet var tøft, men vi elsket det. Tysk ble blant våre favorittfag.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagligliv, Livshistorie og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s