Noen tanker om reinsdyrdrift.

Det er mye jeg ikke forstår.

Vi har et lovverk som skal beskytte vår urbefolkning og deres kultur. Dette har høyesterett uttrykkelig fortalt oss.

Nå har vi kommet i en situasjon der vi trenger den energien vi kan skaffe. Ikke bare i Norge. Så stort er behovet at noen til og med foreslår atomkraftverk samtidig som de fleste land legger sine atomkraftverk døde.

Noen av verdens løsninger er vindkraft, noe som absolutt fungerer. Vi bor mye på Gran Canaria, og her dekker vindkraft fra vindturbiner eller vindmøller over tredve prosent av kraftbehovet.

I Norge har fagfolk funnet områder der vindturbiner gir mest effekt. Mange av disse områdene ligger innenfor beiteområdene til tamme reinsdyr. Og det er samene som hovedsakelig holder på med reindrift. Hører vi.

Reindriften legger beslag på førti prosent av Norges areal, leser jeg, og i disse områdene kan vi ikke gjøre noen inngrep som forstyrrer reindriften. Mener reineierne. Dette blir ganske så stor andel av landet vårt. Synes jeg.

Og så tenker jeg.

Hvor stor andel av samene har hovedinntekten sin fra reindrift?

Nå hører jeg at dette ikke betyr noe som helst. Reindriftsamene er visst ikke mange, men lovverket vårt sier at deres kultur skal beskyttes. Uansett.

Men høyesterett har sagt sitt. Om hva da? At urbefolkningen skal styre over førti prosent av Norges landareal? Eller at deres kultur skal beskyttes. Og hva er samenes kultur? Bare reindrift?

Jeg mener at dette strider mot all sunn fornuft. Nord-Norge og Midt-Norge trenger mye mer å leve av enn reinsdyr og da trenger de kraft, mye kraft. Så hvor skal denne kraften hentes fra?

Sverige har over 2000 vindturbiner i reinbeiteområder: – Går utmerket godt (msn.com)

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s