Matvarepriser, kraftpriser, Dorada er en herlig fisk, oligarker, matvarenes Leningrad og det å seile i krigsfarvann.

lørdag 28. januar 2023

Selv om vi tilbringer mye av vinteren på Gran Canaria følger jeg godt med på det som det snakkes og diskuteres i Norge. Blant annet dette med matvarepriser og kraftpriser.


Forresten

litt om de siste ukene her på Gran Canaria. Været har vært så som så med mye vind, men i dag startet dagen ganske så fin. I alle fall uten vind. Så vi tok beina fatt til Lidl. Den kuperte gangveien via treningssenteret. Etter å ha fylt opp ryggsekken pluss litt i handlebagen gikk vi bakken opp til Spar i San Fernando og handlet litt til før vi slappet av med en pizzalunsj. Og så gikk vi ned til Mercadona og brukte taxi hjem hit til Danubio.

Her har jeg bildet fra damen som fileterte våre to dorada-fisker.


Så litt om russiske og norske oligarker.

Jeg har fått forståelsen av at de russiske oligarkene var mennesker som var i posisjon da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Våre matvareoligarker var også mennesker som var i posisjon da matvaredistribusjonen ble planlagt sammen med landbrukssamvirket. Og dermed var det vanskelig for nye systemer å etablere seg.

Debatt: Norge – den siste sovjetstaten – VG

Jeg leser blant annet fra SANNA SARROMAA, finne, feminist og forfatter som blant annet skriver:

«Noe av det jeg liker best når jeg er i utlandet eller bare i mitt eget hjemland, Finland, er å handle matvarer. Utenlandske matbutikker er en fest for oss som er dømt til å bo her i matvarenes Leningrad.»


Og jeg tenker at vi som har tilgang til Sverige, gleder oss til et mye bredere utvalg av mat, enn det vi får her hjemme. så det er ikke prisene vi først og fremst tenker på når vi reiser til Sverige.

Prisene er en annen sak. Våre matvare-oligarker forsyner seg godt av de pengene som vi bruker i norske matvarebutikker.


Så noen tanker tilbake

til tiden 1966 til 1968 da jeg sto om bord i MT Thorsholm. For tretten år siden satte jeg meg ned og jobbet med å skrive det jeg husket fra min sjømannstid, og her er et kapitel.

Krigsfarvann var ikke upopulært. | vestfoldingen

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s