Hvor gjør vi av hermetikkboksene våre?

Gjenvunnet aluminium = ca 95 % energibesparelse.

Hvor gjør vi av disse?

Hvor gjør vi av disse?

Det er så mangt å undres over i vår samtid, blant annet gjenvinning og hva som bør gjenvinnes, og vi i vår familie følger kommunens anvisninger. Matavfall i en dunk, papiravfall i en annen og resten i blandingsavfallet. I tillegg har vi pantordninger for glassflasker, plastflasker og aluminiumsbokser for drikk. Dette gjelder her jeg bor i Sandefjord kommune.

Gjenvinning er viktig, leser og hører vi til stadighet, fordi vi ofte bruker råstoff som det er begrenset mengde av på kloden vår. Gjenvinning er viktig, leser og hører vi til stadighet, fordi vi bruker energi for å omdanne råstoff til bruksmaterialer, og energi er noe vi har altfor lite av.

En tid har jeg jobbet i en dagligvareforretning og lagt merke til hvor mye som er emballert i aluminium, spesielt hermetisk mat for mennesker og dyr.

Da jeg søkte på ordene gjenvinning og hermetikkbokser på internett fant jeg følgende: Gjenvunnet aluminium = ca 95 % energibesparelse.

Og vi som i alle år har kastet hermetikkboksene av aluminium i blandingsavfallet og trodd dette var riktig. Ingen har sagt noe annet til oss. Dette betyr vel at aluminium som brukes til drikk bør sorteres ut og pantes, mens hermetikkboksene for mat av aluminium er mindre verdt og derfor kan kastes i blandingsavfallet. Eller tar jeg feil?

Hvis det er viktig at hermetikkboksene bør gjenvinnes, så bør det vel settes et fokus på dette – eller? Nittifem prosent energibesparelse er ikke lite. Mye mer enn gjenvinning av papir som gir kun femti prosent energibesparelse.

Derfor, hvis det jeg har lest på internett er riktig, bør det bli pant også på hermetikkbokser.

PS! Det siste året har vi sortert ut hermetikkboksene og lagt dem i glasscontainerne som flere butikker har gitt plass til.

Min kilde er: http://www.stenametall.com/Norwegian/InnovativGjenvinning/InnovativOgL%C3%B8nnsomGjenvinning/LoennsomGjenvinning.htm

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Lokalt i Sandefjord, Mine tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s