Damenes Detektivbyrå Nr. 1 (bøker og TV-serie)

Vi har sagt et foreløpig farvel og forhåpentligvis på gjensyn til TV-serien om detektiven Precious Ramotswe, hennes fantastiske sekretær Grace Makutsi, hennes forlovede J.L.B. Matekoni og frisøren vegg-i-vegg.

Giraffens Tårer

Giraffens Tårer

Jeg oppdaget ved en tilfeldighet boken ”Giraffens tårer” av Alexander McCall Smith i bokhylla vår der Inger Johanne hadde plassert den. Hun hadde, etter eget utsagn, fått boken som en tilleggsgave til en bestilling, og jeg er henne svært takknemlig siden det var hennes skyld at jeg ble oppmerksom på mma Ramotswe og Alexander McCall Smith. Etter å ha lest Giraffens Tårer gikk ferden til biblioteket der jeg fant den første boken i serien ”Damenes Detektivbyrå Nr. 1”, og dermed var jeg fortapt.

Handlingen foregår i Botswana, dette landet midt inne i Syd-Afrika, der demokratiseringen har gått relativt smertefritt, kanskje mest på grunn av statsledere som har hatt sitt fokus på at befolkningen skal ha det best mulig og at tilgangen på økonomiske midler fra diamantgruvene har vært god.

Mma Ramotswe løser både enkle og litt mer kompliserte saker på sitt menneskelige sett eller på Botswana-måten som hennes far alltid påpekte før han døde.

Etter å ha lest to av bøkene sitter jeg igjen med en behagelig følelse av at det meste blir bra så lenge som man har folkets ve og vel for øye, og TV-serien har klart å opprettholde dette.

Jeg anbefaler både Giraffens Tårer og Damenes Detektivbyrå Nr. 1. De andre har jeg foreløpig ikke lest, men de står på listen min.

TV-serien er dessverre over for denne gangen, men jeg lever i håpet om at nye episoder snart kommer på NRK TV.

Jeg har sett og hørt en TV-presentasjon av forfatteren Alexander McCall Smith. Han virker like menneskekjær som hovedpersonen Mma Precious Ramotswe og fikk meg til å lese mer om landet Botswana som han tydeligvis elsker.

Du kan lese mer om forfatteren og forfatterskapet hans på:

http://no.wikipedia.org/wiki/Alexander_McCall_Smith

og

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_McCall_Smith

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Anbefaling, Bokanmeldelse, Bokomtale, Sett på TV og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Damenes Detektivbyrå Nr. 1 (bøker og TV-serie)

  1. Breiflabben sier:

    En fin serie som jeg dessverre bare så et par episoder av. De jeg så var så gjenkjennelig i deres afrikanske måte å tilnærme seg hendelser og problemer. Jeg kjente mye igjen fra min kjennskap til det sydlige afrika.

    I fjor var jeg på besøk i Botswana og var bl.a. et partre dager i Gabarone hvor det meste av denne serien utspiller seg.

    Fornøyelig 🙂

  2. terjeronning47 sier:

    Takk for kommentaren 🙂 Bøkene kan anbefales. Bøker av den rolige og slentrende typen. Den første er Damenes detektivbyrå nr.1.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s