Carreras, Olvera og Solli-Tangen i Hamar søndag andre mai 2010.

Denne gangen går jeg ikke langt tilbake i tid. Bare til sist helg. En stor helg for oss som er glad i klassisk musikk. En stor helg med José Carreras, Rebeca Olvera, Didrik Solli-Tangen og ikke minst Böhmen Symphony Orchestra med dirigenten David Giménez.

Carreras, Olvera og Solli-Tangen søndag andre mai 2010.

José Carreras er i byen. Dagen er ikke i dag, men søndag 2.mai. Byen er ikke i Sandefjord der jeg bor, men i Hamar.

Sist jul fikk jeg to billetter til Carreras-konserten. Betingelsen var at Inger Johanne, min elskede hustru, fikk være med.

Hvem jeg fikk gaven av? Inger Johanne selvfølgelig.

I mange uker har vi gledet oss som små barn. I januar eller februar fikk vi vite at han skulle ha med seg en gjesteartist. Hvem det skulle være, var ikke avklart. Etter ytterligere noen uker ble navnet på gjesteartisten offentliggjort. Rebeca Olvera. Jeg hadde ikke hørt navnet før, og det hadde ikke Inger Johanne heller. Jeg søkte på navnet hennes på internet, men fant lite informasjon.

Senere vant Didrik Solli-Tangen den norske finalen i Melodi Grand Prix, og for noen få uker siden fikk vi vite at han skulle synge på den samme konserten, enten alene eller sammen med José Carreras.

Lørdag kjørte vi nordover til Hamar. En del av gaven var to netter på hotel First Victoria i sentrum av byen, i Strandgata.

Kvelden før konserten spiste vi på en italiensk restaurant. Etter utrolige halvannen time kom maten på bordet. De lokale gjestene ved nabobordet fortalte at dette var vanlig, men folk kom allikevel på grunn av maten. Jeg må medgi at det vi spiste var svært bra, men om det var verdt ventetiden? Ja kanskje, men vi ville ikke valgt stedet en annen gang hvis vi skulle ha dårlig tid eller skulle være sultne.

Søndagen før konserten tilbrakte vi på Domkirkeodden. Spaserturen fra sentrum langs pilegrimsleden ga et svært godt inntrykk med sine grønne arealer, aktivitetsområder og flotte hus på den ene siden og et Mjøsa med lite vann på den andre. Vi ble fortalt at vanntilførselen er avhengig av smeltevann fra åsene og fjellet rundt og at juni måned er topp.

Så lite vann i Mjøsa

Så lite vann i Mjøsa

Det viktigste var dog at vi hadde godt med sol, koste oss med medbrakt niste og fikk en kort intro til området av damen som bestyrte souvenirbutikken. Hun kom egentlig fra Stokke i Vestfold, fortalte hun, mens hun fulgte oss fra urtehagen som var stengt for det vanlige publikum den dagen og opp til glasshuset som dekket domkirkerestene. Alt mens hun fortalte.

Inger Johanne nyter solen på trappen til et av de gamle husene på Domkirkeodden i Hamar

Inger Johanne nyter solen på trappen til et av de gamle husene på Domkirkeodden i Hamar

Det meste var stengt for publikum, kanskje på grunn av årstiden? At det var litt for tidlig? Urtehagen, domkirkeruinene og de gamle husene. Alt dette var stengt, men vi lurte oss allikevel inn i glasshuset som beskyttet restene etter den gamle domkirken, mens teknikerne som forberedte AnJazz holdt på med sitt. AnJazz kan du forøvrig lese mer om på Facebook.

Etter noen timer på Domkirkeodden returnerte vi til hotellet for å slappe av før vi skulle bespise oss før konserten. Denne gangen tok vi ingen sjanse. Det ble Pizzanini før vi gikk til det vi trodde var Hamar OL-amfi, men som viste seg å være et varehus. Heldigvis var det flere som trodde som oss, og etter en liten passiar og litt veiledning fra de lokale, fant vi veien til riktig sted. Hamar OL-amfi er hallen der ishockeykampene ble arrangert i 1994 og er ikke veldig eksponert.

Inger Johanne hadde gitt oss plass på åttende rad rett foran scenen, en super plassering i forhold til både lyd og bilde.

Det er synd konserten er fortid. Vi nøt hvert sekund. Orkesteret fra Böhmen var fabelaktig sammen med dirigenten David Giménez, og Carreras var minst like kraftfull som jeg har opplevd ham på cd, radio eller TV.

Vi er tidlig ute og venter på at alt skal skje

Vi er tidlig ute og venter på at alt skal skje

I tillegg kom så Rebeca Olvera. Denne nydelige jenta med en stemme så ertende og flørtende at det kjentes gjennom hele kroppen, og endelig var det vår norske Didrik sin tur.

Vi bodde dør i dør med ham i fjerde etasje på hotel Victoria og vekslet noen få ord med ham i gangen. Han var på vei til frokost sammen med broren sin; litt for sent siden de hadde vært på byen kvelden før. Denne enkle ikke særlig store gutten i ungdommelige olabukser. Skal han synge sammen med Carreras? tenkte jeg da.

Da vi så ham komme inn på scenen sammen med dirigenten, så han mye større ut enn da vi møtte ham i hotellgangen. Den høyre hånden hans var hardt knyttet sammen av nervøsitet, og han var svært blek. Han skulle nå synge for et voksent og klassisk interessert publikum. Vi så tidligere operasjef Simensen sammen med sin operasyngende hustru Ingebjørg Kosmo, forfatteren Faldbakken, Melodi Grand Prix-programlederen på NRK og mange andre kjente ansikter. De samme ansiktene så nok unge Solli-Tangen, og nå skulle han vise hva han kunne.

Musikken startet. Dirigenten fokuserte like mye på sangeren som på orkesteret sitt. Han formelig lente seg mot den unge gutten og beroliget ham med ansiktsmimikk og kroppsholdning.

Midt i fremføringen begynte alle gradvis å slappe av. Dette går bra, tenkte jeg da, riktig bra. Jeg så at dirigenten senket skuldrene og konsentrerte seg om orkesteret, førstefiolinisten småsmilte mens han spilte og publikummet lente seg tilbake for å nyte sangen til Didrik Solli-Tangen.

Vi fikk tre ekstranumre og et av dem var med alle tre sangerne. Dette var stort; ikke bare for vår unge kommende operasanger, men også for oss i salen, og applausen fortalte mer enn ord om prestasjonene.

Hamar OL-amfi ligger en god halv times gange utenfor byen, og mens vi spaserte tilbake til hotellet gjenopplevde vi konserten. Det unge orkesteret, med den medfølende og støttende David Giménez, den myndige José Carreras, den yndige Rebeca Olvera og vår egen Didrik Solli-Tangen som hadde klart det store mesterstykket å være sidestilt med alle sine medspillere.

Men historien er ikke ferdig.

Vel hjemme dagen etter konserten, søkte jeg om igjen etter Rebeca Olvera, men det var lite å finne. Så tenkte jeg på Facebook. Jeg logget inn, søkte på navnet hennes og jammen var hun der. Nå har jeg sendt henne en hilsen og anmodet om facebookvennskap. Det skal bli spennende å se hva som skjer.

Om dette er reklame for Facebook? Jeg vet ikke, men det er her det foregår; også for oss som har passert livets middagshøyde.

Har du lyst til å lese mer av denne livshistoriske bloggen min, kan du klikke på Vestfoldingen øverst på siden.

Har du lyst til å abonnere på bloggen, skriver du inn din e-postadresse i feltet under ”Subscribe by email” og deretter Subscribe under feltet.

Kommentarer er velkomne. Du finner en egen rubrikk for kommentarer under hvert innlegg, så bare skriv. Kanskje dette blir en bok? Med gjestekommentarer? Vi får se!

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagligliv, Scenen og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Carreras, Olvera og Solli-Tangen i Hamar søndag andre mai 2010.

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Carreras, Olvera og Solli-Tangen i Hamar søndag andre mai 2010. | vestfoldingen -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s